Nefrológia a hypertenziológia - esenciálna a sekundárna artériová hypertenzia

Obsah vitamínu K v potravinách
Publikované: Pondelok, 31.07. 2006 - 00:00:00
Vec: Diéty


V ?lánku sa nachádza preh?ad obsahu vitamínu K v 100g najfrekventovanej?ích potravinách.

Stredné hodnoty získané z Booth et al.(1993,1995), Koiwu et al.(1997) Piironen et al.(1997) a Shaerer et al. (1996). Boli pou?ité hodnoty vo varených a ?erstvých potravinách. Obsah vitamínu K sa mô?e lí?i? v závislosti od zdroja oleja pou?itého pri príprave potravy.

Vitamín K v potravinách:

Zelenina ug/100g
Kel 440
?penát 380
Zelený ?alát 315
Brokolica 180
Ru?i?kový kel 177
Kapusta 145
?parg?a 60
Zelená fazu?a 33
Zelený hrá?ok 24
Uhorky 20
Karfiol 20
Zeler 12
Mrkva 10
Cuketa 3
Paradajky 6
Cibu?a 2
Zemiaky 1
Tuky a oleje ug/100g
Sójový olej 193
Olivový olej 55
Slne?nicový olej 3
Margarín 42
Maslo 7
Ostatné potraviny ug/100g
?o?ovica 22
Pe?e? 5
Vajce 2
Surové mäso a ryby <1
Mlieko <1
Jogurt (nízkotu?ný) 0,3
Jogurt (10% tuku) 0,8
Chipsy 15
Hranolky 5
Lasagne 5
Pizza 4
Hot dog 3
Chlieb 3






Tento článok si môžete prečítať na webe Nefrológia a hypertenziológia - esenciálna a sekundárna artériová hypertenzia
http://www.nefrologia.sk

Tento článok nájdete na adrese:
http://www.nefrologia.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=251