V ?lánku sa nachádza preh?ad obsahu vitamínu K v 100g najfrekventovanej?ích potravinách.
Stredné hodnoty získané z Booth et al.(1993,1995), Koiwu et al.(1997)
Piironen et al.(1997) a Shaerer et al. (1996). Boli pou?ité hodnoty vo varených
a ?erstvých potravinách. Obsah vitamínu K sa mô?e lí?i? v závislosti od zdroja
oleja pou?itého pri príprave potravy.
Vitamín K v potravinách:
| Zelenina |
ug/100g |
| Kel |
440 |
| ?penát |
380 |
| Zelený ?alát |
315 |
| Brokolica |
180 |
| Ru?i?kový kel |
177 |
| Kapusta |
145 |
| ?parg?a |
60 |
| Zelená fazu?a |
33 |
| Zelený hrá?ok |
24 |
| Uhorky |
20 |
| Karfiol |
20 |
| Zeler |
12 |
| Mrkva |
10 |
| Cuketa |
3 |
| Paradajky |
6 |
| Cibu?a |
2 |
| Zemiaky |
1 |
| Tuky a oleje |
ug/100g |
| Sójový olej |
193 |
| Olivový olej |
55 |
| Slne?nicový olej |
3 |
| Margarín |
42 |
| Maslo |
7 |
| Ostatné potraviny |
ug/100g |
| ?o?ovica |
22 |
| Pe?e? |
5 |
| Vajce |
2 |
| Surové mäso a ryby |
<1 |
| Mlieko |
<1 |
| Jogurt (nízkotu?ný) |
0,3 |
| Jogurt (10% tuku) |
0,8 |
| Chipsy |
15 |
| Hranolky |
5 |
| Lasagne |
5 |
| Pizza |
4 |
| Hot dog |
3 |
| Chlieb |
3 |